Wow! Mijn webshop Womens Favorites is overgestapt van software ontwikkelaar. Ik gaf mijzelf één maand de tijd om van een WordPress-website over te stappen naar Lightspeed. Ik krijg van webwinkielers de vraag: ‘Is het te doen? Was het niet lastig? Ja voor jou is het makkelijk want, je hebt een voordeel: je bent een vormgever. ‘ Ik geef in dit artikel antwoordt op de struggels en overstap.

Zélfs ik als multimedia designer was bang…

Ik was na de zoveelste keer gefrustreerd. Gefrustreerd want mijn WordPress webshop was na het bijwerken van plugins weer onbereikbaar. Ik vond het in het begin niet erg om te werken met WordPress, want het was voordelig. Echter na drie jaar vond ik de foutmeldingen meer last. Je probeert je klanten te helpen, de website werd steeds trager en minder goed zichtbaar via Google. Ik kreeg meer problemen na een update van WordPress. Ik was in mijn gedachte zoekend naar een oplossing. Ik hoorde een innerlijke stem in herhaling vatbaar vertellen: ‘What about Lightspeed?’ Een saas-platform, waar je een kassasysteem en standaard webshop in één zit. Dit is wat ik nodig heb. Ik heb een website nodig, die bereikbaar is op de drukke dagen en niet uit elkaar valt. Ik verlang naar een gezonde website. Zo doende, begon ik gratis 14 dagen Lightspeed te testen.

Lightspeed 14 dagen gratis testen.. Hoe was het?

Ik maakte kennis in 14 dagen met het platform. Eerst even wennen maar inhoudelijk lijkt het platform op WordPress. Je hebt een standaard dashboard aan de linkerzijde. Je hebt gratis plugins, maar meerendeels van de plugins (apps) betaal je. Daarbij zit er standaard een SEO Snippetvertonning. Ik hoefde in de 14 dagen niet gelijk over te stappen, maar ik bouwde in één uur al de uiterlijk (design) van mijn webshop op. Ik kon afbeeldingen toevoegen door op het plusje te drukken enzv. De handelingen zijn vrij simpel. Ik maakte mijn eerste product aan en het is te doen.

Was ik overtuigd na 14 dagen?

Ik was nóg aan het twijfelen over Lightspeed. Ik had een maand geleden nog dé hosting betaald van Antagonist. De hosting van Lightspeed is driemaal duurder. Echter zit alles in één pakket en ik kan de focus leggen op andere elementen (klusjes) van mijn webshop. Nadat mijn trial verlopen was, kon ik kiezen om een belafspraak in te plannen. Ik heb uit interesse de belafspraak ingepland. Voordat ik het weet werd verzocht of ik uitleg wou hebben over het platform door een collega. Dit werd wel opdringerig want ik snap het: sale, maar come on: ik had tijd nodig. Ik bedacht mij om dit wel te doen; zodat ik alle in and outs weet. De motto van het gesprek: overstappen is erg simpel, kijk naar de constructie van de dashboard. Ik was op zoek naar gemak in een website. Daarbij heb ik gevraagd aan diverse webwinkeliers over het gemak van de platform. Ik was niet overtuigd door de 14 dagen trial, ik was overtuigd door de mogelijkheden. Het platform is ontwikkeld voor e-commerce, mijn overtuiging werd groter door het zien van applicaties. Via WordPress ben je zoekend naar een plugin, die eventueel aansluit op je behoefte. Je hoopt dat deze bestaat. Binnen de platform van Lightspeed, krijg je verdeeld in hoofdcategorieën welke apps (plugins), zorgen voor de ultieme beleven. Zo heb je de categorieën: Klantenservice, marketing, sales, social media, boekhouding, voorraad, verzending, dropshipping en raportage. Als je één van deze categorieën selecteerd zie je de geschikte plugins die je eventueel kunt downloaden en gebruiken.

Ik was bang voor de overstap naar Lightspeed

Ik denk dat meerderen webwinkeliers mij voor zijn gegaan met overstappen naar Lightspeed. Zij doen dit zelfstandig en de Lightspeed medewerker vertelde, dat ze telefonisch assisteren met overstappen. Je kan eventueel je beeldscherm delen of telefonisch uitleggen dat je er niet uit komt. Ik heb driemaal contact gehad met lightspeed over het volgende: product importeren, het koppelen van mijn domeinnaam en de domeinnaam veranderen. Voor de rest had ik weinig tijd maar heb ik er 10 dagen voor gezeten elke dag een uur, om de website op te bouwen. Ik moet zeggen dat het een klein puzzel was, maar als je genoeg tijd hebt, kan je in twee dagen je website goed in orde hebben.

Heb ik spijt van overstappen naar Lightspeed?

Tot heden niet. Ik merk wel dat mijn positie in Google verbeterd is. Ik ben minder zoekend naar plugins en oplossingen van updates. Ik was op zoek naar rust in het beheren van mijn websiite. Het is een maand geleden en ik moet zeggen dat opvallend de omzet verbeterd is.

Zou ik Lightspeed je sterk aanraden?

Als je sterk opzoek bent naar een stabiele webshop die bestemd is voor meer bezoekers, tja waarom niet. Het enige wat een nadeel is dat de prijskaartje hoog is. Vind ik het waard: ik ben niet bekend met anderen saas-platformen maar, ik ben wel blij met dat ik de website controleer en niet de website mij controleert 😉