Heel váák krijg ik de vraagstelling: ‘Ik wil goed geluid, kleurrijke beeld en een camera wat op langer termijn mee gaat, wat raad je mij aan?’ Lees snel verder want ik behandel jouw vraagstelling in dit artikel!

How serious are you?

Wat is het doel van je vlog? Wil je vloggen omdat het relevante content is voor je doelglroep? Of wil je vloggen voor misschien een introductievideo over jezelf? Als je weet voor welke doelstelling je vlogvideo’s gaan, dan zijn er twee opties.

Kwalitatief content (bedrijfsniveau)

Wil jij bedrijfprocessen en/of de doelgroep van je bedrijf bereiken met zelfgemaakte vlogvideo’s? Vind je het van belang dat stabiliteit in film en geluid in één keer naar voren komt? Vind je het van belang om van diverse invalshoeken te filmen en dat de helderheid van beeld fantastisch is? Dan is het tijd voor een spiegelreflexcamera! Echter raad ik het eerste aan, omdat je dan minder zorgen hoeft te maken om de geheugen van de mobiele telefoon. Een mobiele telefoon kan prachtig beeld en geluid opleveren. Daarbij heeft het een lichtegewicht en heb je allee een statief nodig, echter ben je afhankelijk van de telefoon. Een spiegelreflexcamera geeft je de mogelijkheid om meer opnames te maken (vanwege de geheugen en batterij), het geluid hoeft niet vaak bewerkt te worden én voor specifieke shots kan je gemakelijk van lens wisselen. Velen filmmakers die ik ken, maken geen gebruik van een videocamera, maar van een spiegelreflex. Met extra aparatuur als een microfoon en statief, ben je goed voorbereid tijdens het filmen.

hobbymatig vloggen (Making a point)

Hobbymatig vloggen gebeurd ook zakelijk. Wil je niet te veel tijd en financiering steken in je vlog? Pak dan de mobiele telefoon erbij en begin met vloggen. Geertje Algera (filmmaker en producent), geeft trainingen in professioneel filmen met je smartphone. Een prachtige voorbeeld om beroepsmatig te vloggen. Echter kan het vervelend zijn als je in een roemeurige ruimte of lopend het beeld opneemt. De stabiliteit van het geluid (zoals wind of ruis) is niet te dempen met een microfoon. Dit wordt direct door de interne microfoon van de telefoon meegenomen. Je kan met de telefoon niet de geluidsfrequentie bepalen. Hierdoor klinkt het beeld als het terugafspeeld op telefoon wel aanhoorbaar, maar kan dit op andere toestellen en softwareprogramma’s enorm verschillen. Hierdoor is de risico vrij groot dat de vlog opnieuw opgenomen wordt.

Ben jij uit wat voor cameravlogger je bent? Dan weet jij ook welke cameratype bij je past 😉