Herken je dit: een prachtige foto gemaakt met je smartphone en WTF, mijn foto bestaat uit ruis en is niet meer zo scherp. Hoe los je dit op? Nou in de Facebookgroep van ‘Help ik heb een Webshop’ kwam deze vraagstelling voorbij. Hoe los je dit op? In de volgende stappen leg ik je graag uit, hoe je resolutie van je foto sterk blijven. Dat betekend: geen verloren pixels.

Device afhankelijk

Maak je foto’s vanaf een smartphone? het kan zijn dat je afhankelijk bent met de instellingen van de foto’s. Heb je daar ooit naar gekeken? Toen ik begon met fotograferen, begon ik ook met mijn Iphone s5. Op dit moment wordt deze Iphone gezien als een Nokia 3700. Maar wat ik wil zeggen; de standaard instellingen en formaat van je foto’s zijn afhankelijk van de kwaliteit van je telefoon. Bekijk de instellingen van je telefoon. Wil je een foto uploaden voor een applicatie? Vaak heb je geluk en staat dé telefoon standaard hier op ingesteld. Wil je een foto maken vanaf je telefoon voor een browser? Check de volgende stappen!

Foto’s maken van telefoon op je browser: Checklist

Een checklist is handig ter preventie van een ruizende foto. Beantwoordt de volgende stappen en je bent van het probleem af!

  1. Gaat het om foto’s maken vanaf een smartphone voor een browser (webshop of website)? Zo ja, scroll naar beneden en bekijk de oplossing. Nee, lees vraag twee.

2. Het gaat om foto’s maken van telefoon voor een applicatie?

3. Ik heb een spiegelreflexcamera en de foto’s bestaan uit ruis. Hoe verbeter ik dit?

Jouw antwoordt op vraag 1:

Het is vervelend maar het komt voor bij elke foto. Het valt op, maar dit ligt aan twee dingen. Het formaat waarmee gefotografeerd is en het formaat.

Begrijp je foto’s door middel van dit verhaal:

Je telefoonscherm is kleiner dan je laptop. Als jij een foto wilt vergroten op je laptop, dan zoom je in om de foto goed te bekijken. Op je telefoon doe je dit met twee vingers, door ze uit elkaar te rekken op het scherm. Als je in zoomt, zie je alles: van scherp naar onscherp, de lichtval en de formaat. De browser denkt; jij wilt alles goed zien, dan krijg je het te zien. Als je in de gelegenheid bent: houd je telefoon voor je computerscherm. Je ziet het verschil: het formaat verschilt. Tijd om dit probleem op te lossen.

Mijn beste tip voor een scherpe foto van smartphone op browser

Ik gebruik Photoshop. Wat ik doe is het volgende:

  1. Open Photoshop en maak een nieuw bestand aan.
  2. Vul de resolutie als EERST in en zet deze standaard op 300 px.
  3. Vul handmatig de breedte en hoogte in/ in pixels.
  4. Druk vervolgens op maken.
  5. Sleep de afbeelding in het bestand en druk op ENTER.
  6. Sla het bestand op als JPEG of naar voorkeur.
  7. DONE!

Geen Photoshop?

Download de gratis applicatie van Adobe Photoshop op je telefoon. Betalen voor deze wijziging: tja dat is voor één foto onnodig. Ga naar de website: https://www.fotos-vergroten.nl/ , via deze website kan je gratis je foto vergroten. Echter is het vervelend als ze er automatisch een logomark opkomt.

2. ANTWOORDT OP: Het gaat om foto’s maken van telefoon voor een applicatie?

Helaas is het zó dat applicaties hen eigen formaten opstellen. In sommige gevallen verslechterd een app de kwaliteit van een afbeelding. Mocht het zijn dat je tóch de ruis wilt verbeteren. Volg dan STAP 1.

3. ANTWOORDT OP: Ik heb een spiegelreflexcamera en de foto’s bestaan uit ruis. Hoe verbeter ik dit?

  1. Vóórkom voor dat je wilt fotograferen deze situatie. De beste tip: bekijk de resolutie instellingen op je spiegelreflex camera. Wijzig de resolutie zodra deze minder dan 500 px. Waarom: omdat dit formaat is van een ouderwetse smartphone. Wat ik bij zowel video en fotografie is: ik schiet het perfecte plaatje in het formaat waar op het eindelijk ook op komt. Dit is echt een uiterst belangrijke stap. Doe je dit niet, verlies je kwaliteit.

2 . Als de instellingen op de device hebt gecontroleerd en hebt aangepast: schiet de foto! Wijzig de resolutie direct in een verwerkingsprogramma zoals Photoshop. Bekijk stap 1 en volg deze stappen. Probleem is opgelost.

Conclusie:

Elke foto heeft een nabewerking nodig. Voornamelijk als bedrijf, is deze scenario essentieel. Jouw doelgroep verwacht perfectie op beeld. Door media-uitingen en imago van een bedrijf, kan een foto enorm veel betekenen. Het is een middel van een communicatie die je in beeldtaal brengt naar je klanten. Het is zonde als de resolutie hierdoor verslapt.

Heb je nóg meer vragen over vormgeving voor je bedrijf? Door middel van een gratis groei adviesgesprek, help ik jou met de beeldtaal van je bedrijf. Ik spar met je voor 30 minuten om je advies te geven in de essenties van vormgeving. Soms is het goed om samen te starten door dit gesprek. Of juist je beeldtaal te verbeteren voor je commerciele uitingen.. Vraag snel een gratis adviesgesprek aan door dit formulier in te vullen!